top of page

Skive Postorkester på vellykket tur til Prag og Berlin

 

Billeder fra turen

 

Efter lange og drøje tiltag til en koncerttur til det store udland, lykkedes det endeligt for os at komme af sted.

 

Fredag den 29. april kl. 13.00 var der mødetid på Skive Postkontor med forventet afgang kl. 13.30.

 

Nu har vi efterhånden været på tur nogle gange så allerede kl. 13.20 blev der meldt kalr til afgang, hvilket også var godt, da vi på vejen skulle en lille omvej omkring Randers, da vores dirigent Jesper ikke kunne få fri for arbejde tidligere.

Han kunne så ved samme lejlighed samle Søren fra Randers Postorkester op og så var "familien" næsten samlet. Vi manglede lige at få Kirsten og Ernst med fra Kolding.

 

Vi havde lige lidt problemer ved grænsen, da det viste sig at Søren havde glemt sit pas, men det ordnede sig også.

 

Med en del forsinkelse ankom vi ret sent til vores første hotel i Semlin nær "Berlinerringen". Det var virkelig en skam at vi her blot skulle overnatte og fare videre næste morgen.

 

Det kan virkelig anbefales at besøge denne lille by med en pragtfuld natur og meget venlige mennesker.

 

PÃ¥ grund af det meget sene ankomsttidspunkt avr afrejsen udsat til det helt umenneskelige tidspunkt kl. 9.30.

 

Ligeledes med en del forsinkelse ankom vi til Prag, hvor vi boede på et bådhotel med det stolte navn "Admiral".

 

Det ligger centralt på Moldow med kort afstand til sporvogn og metro og kun 5 minutters kørsel til centrum.

 

Søndag formiddag var der arrangeret fælles tur til slottet, der ligger på samme side som Admiral hotellet. Slottet er en hel by i byen. På grund af eftermiddagens arrangement med koncert ved nationalmuseet måtte vi dog nøjes med et meget hurtigt gennemløb, men jeg er sikker på , at det hat givet inspiration til et senere besøg for flere.
 

Om aftenen var der arrangeret tur i Nationaloperaen for de, der havde lyst til det. Det var en pragtopsætning af Puccinni's "Turandot", den med den helt store arie, som Pavarotti altid synger.

De der ikke havde lyst til opera fandt sig et lille hyggeligt sted med god mad og skal man være helt ærlig, så kan man ikke besøge øllets hjemland uden at smage på "den rigtige vare".

 

Mandag blev den helt store dag med to koncerter i byen og aftenudflugt til de helt fantastiske fontæner i Prag - verdens største.

 

Det er et show i lys, lyd og vand, der trodser enhver beskrivelse - det skal bare opleves.Desværre kunne vi ikke komme ind til den forestilling, som vi havde regnet med på grund af gammeldags østlig langsommelighed ved billetlugen, men vi fik dog den sidste aftenforestilling med musikken fra "Pearl Harbour". Det kan absolut anbefales - det er bare flot.

 

Tirsdag var erklæret "total fridag", hvor alle blot skulle slentre rundt i byen og opleve den meget specielle stemning, der er i Prag.

 

Om aftenen var der arrangeret en tur på Moldow med en udflugtsbåd med både musik og buffet. Buffetten var overdådig og harmonikaspilleren var middelmådig, men med et utroligt "gå-på mod", så endte det med at vi alle sad og sang med på "Skuld gammel wenskaw rejn forgo".

 

Næste morgen tidlig afgang til Berlin. Man kan sige meget om Skive Postorkester, men mødetid er mødetid!!

 

Vi havde fundet et hotel i Charlottenburg, der er et yderområde til Berlin centrum.

 

Med hensyn til koncerter viste det sig at Berlin er næsten lige så burokratisk som Prag. Berlin er opdelt i en hel masse selvstændige kommuner, der suverænt bestemmer over deres pladser og stræder. Man skal altså på forhånd finde ud af, hvilke steder man gerne vil give koncert, og efterfølgende kontakte den pågøldende kommunes "Bezirksamt", miljøafdelingen, da det drejer sig om Støjforurening. Omkringliggende beboere skal adviseres med 8 dage!!

 

Vi gav koncert på en del af Potsdamer Platz ced navn "Marlene Dietrich Platz" og en lille hyggelig plads ved navn "Savigny Platz" i Charlottenburg. Begge koncerter forløb godt med et meget stort publikum der kom og gik. De fleste kom fordi de hørte musikken, og de der gik, gik fordi de ikke havde noget sted at sidde ned.

Niels havde på forhånd forberedt en meget grundig gennemgang af Berlin og dens historie. Vi er alle en del af denne historie med den "kolde krig", Checkpoint Charlie, Unter den Linden og den gamle rigsdalsbygning med ny overbygning samt naturligvis "Brandenburger Tor", der i mangeår stod som adskillelsen mellem øst og vest.

 

Personligt vil jeg nok sige at "Checkpoint Charlie" gjorde størst indtryk på mig. At tænke sig, at på det lille stykke gade har kuglerne føget fra vest mod øst og omvendt på grund af flygtende østtyskere, der ikke nåede det alle sammen, hvilket korsene ved den gamle overgang minder om.

 

Det er i dag en turistattraktion, hvor lokale giver rollen som amerikanske soldater af hensyn til turisternes kameraer, men det er dog for nogle af os en blodig alvor.

 

Ved "muren" kan man naturligvis købe alle former for souvenirers i form af russiske huer, stykker af Berlinmuren, der har været til salg m.v. Det påstås, at hvis alle de stykker af Berlinermuren, der har været til salg, havde der været nok til at bygge "Den kinesiske mur".

 

Berlin er en spændende by og ikke mindst i disse dage, hvor historien på grund af 60 års dagen for krigens afslutning med indvielsen af det nye monument på Hitlers "Führerbunker" og demonstrationer mellem demokratiske mennesker og nynazister netop i Berlin igen sætter gang i tankerne.

 

Kunne historien gentage sig? Det kunne den ikke - vel?

 

Hans Guldborg

bottom of page