top of page

Skive Postorkesters tur til Schwerin i maj 2018.

 

Billeder fra turen.

 

Sol, Varme, Asparges og BLASMUSIK...

​

Torsdag den 9. maj 2018 - Kristi himmelfartsdag - forlod bussen “die Autobahn” - lidt nord for Schwerin. I det solrige vejr kørte vi de sidste kilometer ad en landevej prydet med blomstrende kastanjetræer

.

Skive Postorkester med ledsagere havde påbegyndt en dejlig koncertrejse til det smukke og idylliske Mecklenburg.

​

Vores rutinerede buschauffør, Flemming Worm, som har et særdeles godt kendskab til denne del af Tyskland, foretog en lille sightseeing (appetitvækker) gennem Schwerin.

Vi nåede frem til forstaden RABENSTEIN, hvor vi hurtigt blev inkvarteret på et stort og godt hotel af samme navn. Gastronomien var i top, og de fleste aftensmåltider indeholdt asparges under én eller anden form. I forårssæsonen er hvide asparges noget af en nationalret i Nordtyskland.

 

Eventyret var begyndt.

I flere år havde orkestrets bestyrelse forsøgt at få en koncert-tur arrangeret, men at få et velbesat orkester “stillet på benene” til en tre-fire dages rejse, var noget af en rebus at løse. En stor tak til Niels Mathiasen for et fremragende rejsearrangement.

 

Dag to begyndte med en udflugt.

Der havde været en del snak om, vi skulle have en udflugt til en anden by. Nogle ønskede Lübeck, mens andre foretrak Rostock.

​

Rejselederen Niels gjorde kort proces og valgte havnebyen WISMAR, som i tidernes morgen var raseret skiftevis af svenskere, danskere og slavere. Det er en flot middelalderby med brostensbelagte gader og smukke gamle bygninger. Byens borgere er stolte af den tidligere svenske dominans. Man afholder endog en årlig SVENSKERDAG, og havnekranerne er dekoreret med blå-gule farver.

​

Midt på eftermiddagen skulle vi retur til Schwerin, hvor vi skulle gennemføre vores første koncert, som, under ledelse af Benny Pedersen, “udspillede” sig på en åben plads ved én af søerne.

 

Dag tre var helliget en sightseeing - til fods - i Schwerin centrum.
Byen ligger smukt mellem de mange søer.

På en ø tæt på byens centrum - ALTSTADT - ligger det kæmpestore slot, som skulle indeholde ikke mindre end 450 værelser og 65 tårne, og omkring slottet findes der flere århundredgamle eksotiske planter og træer.

​

Et stort orangeri mangler heller ikke ved denne residens, hvor iøvrigt den danske dronning Alexandrine var født.

​

Turens sidste koncert skulle foregå midt i ALTSTADT.

Med instrumenter og hvad der ellers skal til, vandrede vi gennem de smalle gyder hen til markedspladsen, som ganske enkelt hedder MARKT.

​

Én af ledsagerne “lånte”, på sædvanlig lavpraktisk vis, en indkøbsvogn fra den lokale Lidl. Meget af det nødvendige isenkram kunne så transporteres herpå hen til MARKT.

Til at arrangere koncerterne havde vi fået kontakt med ingen ringere end en pensioneret koncertmester Gerhard Kern, som havde været musikdirektør for DIE MECKLENBURGISCHE STAATSKAPELLE SCHWERIN. Kapellet har turneret i flere lande, herunder også i Danmark.

​

Det var ikke kun vores ledsagere, der pligtskyldigt klappede ad koncerten, men også mange tyskere og turister stoppede op og tilkendegav deres tilfredshed med udfoldelserne.

 

Alt må have en slutning, så dag fire var bussens GPS indstillet på Skive som destination.

Der var bred enighed om, at rejsen havde været særdeles vellykket, og alle kom hjem - spækket med gode oplevelser.

 

PS: I DDR-tiden var Mecklenburg, på lige fod med det øvrige Østtyskland, gråt i gråt og kedeligt. Alt og alle blev kontrolleret og mange borgere angivet og forfulgt af STASI.

Man kunne dengang vente i timevis, overvåget af en østtysk grænsebetjent udstyret med kalashnikov maskinpistol, blot for at krydse zonegrænsen mellem de to TYSKLANDE.

​

Nu opdager man dårligt, hvor den daværende adskillelse mellem Øst- og Vesttyskland lå.

​

Det er da en solstrålehistorie -  og endda midt i asparges-sæsonen...  

​

Jens Holm

 

 

bottom of page